Van Zonsopkomst tot Zonsondergang

3
623

Na enkele zware dagen te hebben gehad waarbij ik de kilometers bij elkaar moest harken, liep het vandaag een stuk soepeler. Omdat er Oosterwind stond leek het mij leuk om richting Nijmegen te toeren. Ter hoogte van Arnhem werd ik door de opkomende zon begroet. Dat het vandaag een ontspannen ritje zou worden, werd al snel duidelijk. Met nog geen 40 km op de teller zat ik al bij schoonmoeders in de keuken met een warme bak thee. Anderhalve uur, een halve kerststol en twee koppen thee verder zat ik pas weer op de fiets.

In Nijmegen aangekomen kwamen de oude herinneringen boven van mijn studententijd. Herinneringen van mijn laatste jaar waarbij ik ploeterde om mijn scriptie te halen en regelmatig met mijn vader in discussie was over theoretische modellen en onderzoeksmethoden.

De bekende Heijendaalseweg af fietsend reed ik per toeval het bos in. In het bos waren grote witte complexen neergezet, omheind met hekwerken. Nadat ik er om heen was gefietst drong het tot me door dat het ging om een enorm tentenkamp voor asielzoekers. Als ik deze mensen zo zie, dan zet dat mijn fietstochtjes van de afgelopen dagen wel in perspectief. Wat heb ik een geluk dat ik gewoon vrij rond kan fietsen over rustige wegen met mooie zonsopkomsten. Deze mensen hebben waarschijnlijk honderden misschien wel duizenden kilometers afgereisd om hier terecht te komen. De meeste komen uit oorlogsgebieden en kunnen nu niet anders dan wachten op een betere toekomst.

Zon boven Duitsland
Zon boven Duitsland

Na Nijmegen vond ik de weg naar Berg en Dal en zo verder richting Duitsland. Vooral dit stuk is een aanrader voor fietsliefhebbers. Dat het prettig is om te fietsen werd in Duitsland nogmaals bevestigd. Ik trof er kilometers lange files bij de grensovergang. Waarschijnlijk mensen die voor de jaarwisseling nog even goedkoop drank en vuurwerk willen inslaan.

Terug in Nederland viel ik met de neus in de boter toen ik bij een collega aanklopte voor een kop thee. Ze stonden net op het punt om te gaan lunchen, en ik kon zo aanschuiven voor croissants en broodjes jam. Eenmaal in Zutphen aangekomen ging de zon net onder. Omdat de dag tot dusver prima was verlopen, leek het me leuk om het nieuwe stuk dijk richting Deventer te verkennen en zo de dag af te sluiten.

Na 5 dagen fietsen staat de teller nu op 1178km wat neer komt op 235 km gemiddeld per dag en waarmee ik mijn doel met 178km voorbij ben gestreefd. Ook staat mijn naam weer in de top 10 van de inmiddels 70.569 deelnemers wereldwijd. Dat ik in de top 10 sta is leuk, maar dat was niet het doel van mijn uitdaging. Daarom heb ik besloten om me daar niet blind op te staren en het vanaf nu wat rustiger aan te doen. Morgen dus een mooi rondje met vrienden om het jaar af te sluiten.

Ranglijst Festive500
Ranglijst Festive500

3 REACTIES

  1. Hallo Bruno,
    Met veel plezier en bewondering heb ik je Festive 500 2015 mogen volgen. Super gedaan!!!
    Hartelijke groet,
    Erik Christenhusz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here