Festive500, de Verborgen motor

4
650

Op kerstavond kreeg ik naast nieuwe fietssokken ook het boek, “De Verborgen Motor”, geschreven door Martijn Veltkamp cadeau. De auteur schrijft op de achterzijde dat de hersenen van grote invloed zijn op de sportprestaties. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen”.

Het is vier uur in de ochtend als ik na een korte nacht uit bed stap. Na een snel ontbijt zit ik iets voor vijf op de fiets richting Amsterdam. Het eerste stuk verloopt nagenoeg vlekkeloos. De nacht is mij goed gezind, het is onbewolkt met een volle maan waardoor ik goed om me heen kan kijken. Zo kan ik mijn lamp sparen en hoef ik hem alleen maar aan te zetten in bebost gebied. Ik merk wel dat ik de kou heb onderschat en daarom moet ik doortrappen om het niet te koud te krijgen.

In Amsterdam sluit ik na een snelle bak thee bij het tankstation aan bij een groepje vrienden, om via Enkhuizen over de Markermeerdijk richting Lelystad te fietsen. Gelukkig is het mooi weer, en af en toe komt zelfs de zon tussen de wolken door zodat ik wat leuke filmpjes kan maken. Omdat ik in de ochtend en de dag ervoor lange kilometers alleen heb gefietst, is het prettig om wat aanspraak te hebben en in een ander tempo te trappen.

Bij Hoorn draaien we de dijk op richting Enkhuizen. Het uitzicht is mooi, en ik besluit om het beeld vast te leggen. Dan zie ik dat de camera van mijn stuur is verdwenen. Het opzetstuk is met camera en al afgebroken! Omdat de tocht nog lang is en de dag kort rijdt de groep verder. Ik besluit direct om te draaien en te gaan zoeken. Na tevergeefs kilometers lang tegen de wind in te hebben gefietst, starend naar de berm, staak ik de zoektocht. Op dit moment zit ik ongeveer op het verste punt van huis en het moraal is behoorlijk laag.

In mijn eentje de oversteek maken over de Markermeerdijk, was vanwege de wind nooit de bedoeling geweest. Met meer dan 200 km in de benen is het dan ook niet echt een aanrader. De wind staat vol van voren en op sommige stukken zakt mijn snelheid zelfs tot onder de 20 km per uur. Ik snap inmiddels wel waarom men zegt, dat tegen de wind in fietsen een goede training is voor het rijden in de bergen. Het psychologisch proces van het tegen de wind in fietsen op de 30 km lange Markersmeerdijk valt goed te vergelijken met het afzien op een hoge Alpen klim. Dat ik te koud gekleed ben, wordt op dit punt nogmaals bevestigd, en ik kan dan ook alleen nog maar denken aan mijn bed en een warme douche.

Na Lelystad begint de lange weg naar Harderwijk, met tegenwind en intredende schemer. Aangekomen in Harderwijk is de avond al gevallen en begint het ook nog te regenen. Tot overmaat van ramp rijd ik lek tussen Harderwijk en Apeldoorn, half bevroren door de kou en de regen druk ik er een nieuwe band in. Dat het moraal inmiddels een dieptepunt heeft bereikt is denk ik wel duidelijk.

Na Apeldoorn geeft de batterij van mijn kilometerteller 0% aan en even later stopt hij er dan ook mee. Hierdoor wordt mijn tocht niet langer geregistreerd. In Klarenbeek (15 km van huis) zie ik bij het treinstation de lampen van de slagboom branden. Met mijn laatste krachten sprint ik naar het station en fiets ik het perron op. Nog net voor het fluitje klinkt spring ik zonder in te checken met fiets en al in de trein. De coupé is op een oude dame na, compleet verlaten. Ze kijkt me vreemd aan, niet geheel onterecht aangezien ik onder de modder zit, en daarnaast schokkend en bevend bijna van mijn stoel af tril.

Bij thuiskomst neem ik een lange warme douche, waarna ik aanschuif aan tafel. Mijn vriendin heeft al een heerlijke maaltijd gekookt. Na deze tocht is de Festive500 in twee dagen voltooid, en sta ik bovendien voor een dag in de top 5 van de 63.000 deelnemers wereldwijd. Op wat haperingen na, heeft mijn verborgen motor op eerste kerstdag de winterkeuring doorstaan.

4 REACTIES

 1. Hoi Bruno,

  Hier Willem, “die lange renner” van de Marmotte training van gisteren. Gezellig om even met je opgefietst te hebben gisteren. Kwam vandaag op je site uit. Ziet er goed uit en leuk om te lezen en kijken. Blijf de site zeker volgen.

  Succes met je voorbereidingen op de door jou geplande cyclo’s en wie weet tot ziens bij de Marmotte.

  Groeten Willem

  • Willem,

   Bedankt voor je reactie, het was inderdaad gezellig. Dat vind ik ook één van de leuke dingen aan fietsen, je ontmoet altijd weer nieuwe mensen!
   Jij ook veel succes met de voorbereidingen, maar als ik het zo zag komt dat wel goed!

   Als je niets wilt missen raad ik je aan mijn facebook pagina te volgen http://www.facebook.com/fietsbenen.

   Groeten,

   Bruno

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here