Calorieën: wat zijn dat, en hoeveel calorieën zitten er in 1 kg vet?

0
795

Van mij mag je alle dieetboeken in de prullenbak gooien, want afvallen is eigenlijk (in theorie) niet zo moeilijk. Het gaat er gewoon om dat je meer energie verbrand dan dat je binnen krijgt. Die energie waar ons lichaam op draait, halen we uit de voeding en wordt uitgedrukt in calorieën. Iedereen weet dat calorieën op de verpakking van je eten staan, maar waar staat het eigenlijk voor? Eigenlijk is het heel makkelijk, 1 calorie is de hoeveelheid energie die er nodig is om 1 gram water 1 graad op te warmen.

Één kilo lichaamsvet staat grofweg gelijk aan 7777 kcal. Wil je één kilo afvallen dan moet je dus 7777 kcal meer verbranden dan dat je binnen krijgt. De verhalen dat crash diëten niet werken zijn alom bekent. Het is dan ook niet verstandig om meer dan een halve kilo tot een kilo per week af te vallen. Daarnaast is een halve kilo per week een mooi streven. Dan verlies je namelijk ongeveer 2 kilo per maand. En wanneer je dat een half jaar volhoudt ben je al snel meer dan 10 kilo kwijt!

Mijn doel is om op een gezonde manier in één maand tijd 2 kilo te verliezen. Een korte rekensom leert dat ik dan gemiddeld iedere dag 550 kcal meer moet verbranden dan dat ik binnen krijg. Een man van mijn leeftijd, lengte en activiteit niveau verbruikt met minimale activiteit op een dag ongeveer 2700 kcal. Dit betekent dat ik bij minimale activiteit op een dag ongeveer 2150 kcal binnen mag krijgen. Ga ik nou een rondje fietsen en verbrand ik nog eens 700 kcal, dan mag ik op die dag dus 2850 kcal eten.

Het is dus niet nodig om achter de nieuwste dieet trend aan te hollen of te leven op crackers en rijstwafels. Het maakt niet zoveel uit of je chips, chocolade koekjes, pizza of patat met mayo eet. Als je er maar voor zorgt dat je minder kcal binnen krijgt dan dat je verbrand. Hoe je op een makkelijke manier inzicht krijgt in je eigen calorie verbruik, lees je hier!

Bruno Bobbink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here